Invigningskonsert

Program

 

Rise up

Musik: Jake Runestad

Text: Susan B. Anthony

Pianist: Michael Bartosch

 

Spes

Musik: Mia Makaroff

Text: Nils Aslak Valkeapää

 

Anim Zemirot

Musik: Jacob Mülrad

Text: Judah ha-Chasid of Regensburg

 

Little green

Text och Musik: Joni Mitchell

Arr. Kate MacColl

 

I am the rose of Sharon

Text och Musik: Søren Møller

 

Turlutte acadienne montréalaise

Text och Musik: Marie-Claire Saindon

 

Three ways to vacuum your house II

Text och Musik: Stephen Hatfield

 

Bring me little water

Text och Musik: Huddie Ledbetter

Arr. Moira Smiley

 

Giftasvisan

Musik: trad. från Småland

Text vers 2 & 3: Ulrika Bodén

Arr. Kraja

 

En kärv folkmusikserenad

Text och Musik: Sofie Liverbrant

 

Vargsången

Musik: Björn Isfält

Text: Astrid Lindgren

Arr: Andrea Eklund

 

 

Medverkande

Den akademiska damkören Linnea

Merete Ellegaard, dirigent

 

 

Om Den akademiska damkören Linnea

Linnea är en damkör vid Linköpings universitet som grundades 1997 av Hans Lundgren. Kören består idag av ca 50 sångerskor och repertoaren innehåller blandad musik för framförallt fyrstämmig damkör. Merete Ellegaard är dirigent för Linnea sedan 2009. Kören framträder på egna konserter men sjunger också på fester, konferenser och under universitetets mottagningsperiod. Sedan 1999 har kören medverkat på Nordisk Studentsångarstämma NSSS, en körfestival för nordiska studentkörer.

En av Linneas återkommande traditioner är luciatågen i vintermörkret. I morgontimman den 13 december lussar Linnea runtom i Linköping. Dagen avslutas med en stor luciakonsert. “Ett knippe kvinnokamp”, välgörenhetskonserten som uppmärksammar den internationella kvinnodagen den 8 mars, är en annan tradition som Linnea är stolt över. Engagemanget startades av en korist i kören 2015. Konsertidén har förts vidare till andra körer i landet.

Kören samarbetar även med orkestrar vid Linköpings Universitet och med sin broderkör Linköpings Studentsångare, som firar 50 år i år. Utöver det har kören ett samarbete med Linneas fästmanskör, Snapsakademien från Luleå, som även de firar 25 år efter två års uppskjutande på grund av pandemin.

 

Om Merete Ellegaard

Merete har varit dirigent sedan 1992, och dirigent för Linnea sen 2009. Hon är körens konstnärliga ledare samt konstnärlig ledare för Linköpings Akademiska Orkester, och arbetar även som Biträdande Director Musices sen 2009 vid Linköpings Universitet. Merete har examen i dirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Bland hennes lärare finns namn som Jorma Panula, Alexander Polischuk, Cecilia Rydinger Alin och Jin Wang. Hon har även deltagit i mästarkurser i USA, Tjeckien och Ryssland och erhållit Kungliga musikaliska akademiens utlandsstipendium två gånger.

 

Jubileumshälsning från ordföranden och projektledare

Den akademiska damkören Linneas jubileumsår 2022 har fört med sig en fräsch och tongivande energi till en damkör som legat i musikalisk dvala och pyrt av längtan till samsång under pandemin. Hungern efter att använda rösten har vuxit sig stark, och den har varit användbar i återuppbyggandet av den samsjungna körkroppen. Tillsammans med broderkören spred Linnea jublande sångarglädje under hösten, i december återupptog Linnea Lucia-traditionen och lyste upp mörkret, och på den internationella kvinnodagen stämde Linnea upp i Ett knippe kvinnokamp, för 8:e året i rad. Kören vaknade från sin slummer och Linneorna presenterade stolt en klangrik jubileumskonsert. I ungdomlig 25-årsanda bjuder vi nu in till en färgsprakande damkörsfestival med den kvinnliga rösten i fokus!

Jemiine Ahlgren, styrelsens ordförande

Sonya Zlatev, ledningsgruppens ordförande

Linnea Larsson, projektledare för jubileumsåret 2022 

 

Damkörsfestival

Jubileumsåret till ära tar Den akademiska damkören Linnea över stafettpinnen från kören La Cappella, som anordnade en damkörsfestival i Uppsala år 2016. Vi bjuder in damkörer till en Aktuell, Rolig, Fri, Professionell och Modig damkörsfestival i Linköping den 26/5-29/5 2022. Damkörer från hela Sverige och Norden samlas för en färgsprakande festival. Vi träffas för att sjunga tillsammans, knyta vänskapsband och inspireras av varandra! Temat för jubileumsåret och festivalen är Den kvinnliga rösten. Kvinnans röst förändras från vaggan till graven, kvinnans röst gömmer förtrollande klangfärger och kvinnans röst måste höras! 

Vi ser fram emot ett par dagar med er här i Linköping!

 

Våra kanaler 

Ytterligare information om Den akademiska damkören Linnea och vårt jubileumsår finner ni på vår hemsida:

http://damkorenlinnea.se/ 

Vi finns också på sociala medier:

Facebook: Den akademiska damkören Linnea

Instagram: @damkorenlinnea