Maratonkonsert program
Program
Bruremarsj
Text och musik: Jan Magne Førde
Trumma: Fredrika Stenstedt
Merete Ellegaard
Samtliga medverkande körer
Det brinner en eld
Trad. Arr. Åkervinda
Felicia Glimmergård
Den akademiska damkören Linnea, Tant Gredelin, Ceciliakören, Ladies Only, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, Baltic Harmony Chorus, Linköpings damkör, Smålands nations damkör Linnea, Schola Cantorums Kvindekor
Ta Na Solbici
Text och Musik: Samo Vovk
Gunilla Frödén
Kören Da Capo
Husby brudmarsch
Text och Musik: Udd Axel Johansson, Arr. Kerstin Sonnbäck
Helena Nilsson
Ceciliakören
Om sommaren sköna
Dalvisa, Arr Karl-Fredrik Jehrlander
Helena Nilsson
Ceciliakören
A Million Dreams
Ur The Greatest Showman
Text och musik: Benj Pasek och Justin Paul. Arr: Rowena Harper
Hanna-Märta Bergström
Baltic Harmony Chorus
Maj
Musik: Helena Munktell
Text: Oscar Levertin
Pianist: David Wärn
Sigrid Damsaager
Den akademiska damkören Linnea, Tant Gredelin, Ceciliakören, Ladies Only, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, Baltic Harmony Chorus, Linköpings damkör, Smålands nations damkör Linnea, Schola Cantorums Kvindekor
Sanctus
Ur Missa brevis (2021)
Text och musik: Ida Damgren (f. 1999)
Sigrid Damsaager
Schola Cantroums Kvindekor København
Tit er jeg glad
Carl Nielsen (1865-1931), Arr. Michael Bojesen
Text: B.S. Ingemann
Sigrid Damsaager
Schola Cantroums Kvindekor København
Sakta vi gå genom stan
Walking my baby back home
Musik och text: Roy Turk/ Fred Ahlert
Svensk text: Beppe Wolgers
Felicia Glimmergård
Ladies Only
PAUS
Sardinen på tunnelbanan
Musik: Boel Dirke
Text: Werner Aspenström
Piano: David Wärn
Linda Alexandersson
Den akademiska damkören Linnea, Tant Gredelin, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, Damkören Korallerna, Linköpings damkör, Kören Da capo, Smålands nations damkör Linnea, Kören Svea
Två tungor
Musik: Finn Kalvik, Arr: Jesper Hagberg
Text: Inger Hagberup, Svensk översättning: Fred Åkerström
Jesper Hagberg
Kören Svea
Waltzing Matilda
Folkvisa från Australien, Arr: Ruth McCall
Text: Banjo Paterson
Linda Alexandersson
Damkören Korallerna
Northern lights
Musik: Ola Gjeilo
Text: Höga Visan
Merete Ellegaard
Den akademiska damkören Linnea, Tant Gredelin, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, Damkören Korallerna, Linköpings damkör, Kören Da capo, Smålands nations damkör Linnea, Kören Svea
Mironczarnia
Musik: Jakub Neske (*1987),
Text: Miron Białoszewski (1922-1983)
Fredrika Stenstedt
Damkören vid Musikhögskolan i Malmö
The Joiku
Text och musik: Jukka Linkola
Gunilla Frödén
Den akademiska damkören Linnea, Tant Gredelin, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, Damkören Korallerna, Linköpings damkör, Kören Da capo, Smålands nations damkör Linnea, Kören Svea
Vargsången
Musik: Björn Isfält, Arr: Andrea Eklund
Text: Astrid Lindgren
Merete Ellegaard
Den akademiska damkören Linnea
Madonna
Text och musik: Madonna och Co
Arr. Andreas Boozon till Linnea
Merete Ellegaard
Den akademiska damkören Linnea
Bruremarsj
Text och musik: Jan Magne Førde
Trunma: Fredrika Stenstedt
Merete Ellegaard
Samtliga medverkande körer
Medverkande
Körerna och deras dirigenter:
Den akademiska damkören Linnea - Merete Ellegaard
Ceciliakören - Helena Nilsson
Damkören Korallerna - Linda Alexandersson
Kören Da capo - Gunilla Frödén
Ladies Only - Felicia Glimmergård
Baltic Harmony Chorus - Hanna-Märta Bergström
Schola Cantorums Kvindekor Kobenhavn - Sigrid Damsager
Damkören vid Musikhögskolan i Malmö - Fredrika Stenstedt
Kören Svea - Jesper Hagberg
Smålands nations damkör Linnea
Tant Gredelin
Linköpings damkör
David Wärn, piano
Fredrika Stenstedt, trumma
Om Den akademiska damkören Linnea
Linnea är en damkör vid Linköpings universitet som grundades 1997 av Hans Lundgren och fyller därför 25 år i år. Kören består idag av ca 50 sångerskor och repertoaren innehåller blandad musik för framförallt fyrstämmig damkör. Merete Ellegaard är dirigent för Linnea sedan 2009. Kören framträder på egna konserter men sjunger också på fester, konferenser och under universitetets mottagningsperiod. Sedan 1999 har kören medverkat på Nordisk Studentsångarstämma NSSS, en körfestival för nordiska studentkörer.
En av Linneas återkommande traditioner är luciatågen i vintermörkret. I morgontimman den 13 december lussar Linnea runtom i Linköping. Dagen avslutas med en stor luciakonsert. “Ett knippe kvinnokamp”, välgörenhetskonserten som uppmärksammar den internationella kvinnodagen den 8 mars, är en annan tradition som Linnea är stolt över. Engagemanget startades av en korist i kören 2015. Konsertidén har förts vidare till andra körer i landet.
Kören samarbetar även med orkestrar vid Linköpings Universitet och med sin broderkör Linköpings Studentsångare, som firar 50 år i år. Utöver det har kören ett samarbete med Linneas fästmanskör, Snapsakademien från Luleå, som även de firar 25 år efter två års uppskjutande på grund av pandemin.
Om Merete Ellegaard
Merete har varit dirigent sedan 1992, och dirigent för Linnea sen 2009. Hon är körens konstnärliga ledare samt konstnärlig ledare för Linköpings Akademiska Orkester, och arbetar även som Biträdande Director Musices sen 2009 vid Linköpings Universitet. Merete har examen i dirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Bland hennes lärare finns namn som Jorma Panula, Alexander Polischuk, Cecilia Rydinger Alin och Jin Wang. Hon har även deltagit i mästarkurser i USA, Tjeckien och Ryssland och erhållit Kungliga musikaliska akademiens utlandsstipendium två gånger.
Jubileumshälsning från ordföranden och projektledare
Den akademiska damkören Linneas jubileumsår 2022 har fört med sig en fräsch och tongivande energi till en damkör som legat i musikalisk dvala och pyrt av längtan till samsång under pandemin. Hungern efter att använda rösten har vuxit sig stark, och den har varit användbar i återuppbyggandet av den samsjungna körkroppen. Tillsammans med broderkören spred Linnea jublande sångarglädje under hösten, i december återupptog Linnea Lucia-traditionen och lyste upp mörkret, och på den internationella kvinnodagen stämde Linnea upp i Ett knippe kvinnokamp, för 8:e året i rad. Kören vaknade från sin slummer och Linneorna presenterade stolt en klangrik jubileumskonsert. I ungdomlig 25-årsanda bjuder vi nu in till en färgsprakande damkörsfestival med den kvinnliga rösten i fokus!
Jemiine Ahlgren, styrelsens ordförande
Sonya Zlatev, ledningsgruppens ordförande
Linnea Larsson, projektledare för jubileumsåret 2022
Damkörsfestival
Jubileumsåret till ära tar Den akademiska damkören Linnea över stafettpinnen från kören La Cappella, som anordnade en damkörsfestival i Uppsala år 2016. Vi bjuder in damkörer till en Aktuell, Rolig, Fri, Professionell och Modig damkörsfestival i Linköping den 26/5-29/5 2022. Damkörer från hela Sverige och Norden samlas för en färgsprakande festival. Vi träffas för att sjunga tillsammans, knyta vänskapsband och inspireras av varandra! Temat för jubileumsåret och festivalen är Den kvinnliga rösten. Kvinnans röst förändras från vaggan till graven, kvinnans röst gömmer förtrollande klangfärger och kvinnans röst måste höras!
Våra kanaler
Ytterligare information om Den akademiska damkören Linnea och vårt jubileumsår finner ni på vår hemsida:
Vi finns också på sociala medier:
Facebook: Den akademiska damkören Linnea
Instagram: @damkorenlinnea
Presentation av medverkande körer
Baltic Harmony Chorus
Baltic Harmony är en show-, barbershop- och a cappella-kör som strävar efter en hög musikalisk nivå och ett välutvecklat sceniskt formspråk. Kören har som mål att ständigt utvecklas på både kör- och individnivå: med passion, glädje och lekfullhet i en varm, trygg gemenskap. Vi är en mentalt ung, energisk och driven kör. Här är körsångarna sina allra bästa jag, vi lyfter varandra och vågar vad som helst tillsammans!
Baltic Harmony finns i Nyköping och består idag av ca 25 medlemmar. Kören tävlar och tar in externa coacher regelbundet. Vi kan ses och höras under lokala event, företagsgig samt på konserter som genomförs i egen regi tillsammans med körens solister och små vokalgrupper.
Nyfiken på oss?
Kontakt: info@balticharmony.se
Hemsida: www.balticharmony.se
Facebook & instagram: @balticharmonychorus
Ceciliakören
Ceciliakören är en damkör som startades 1992 av tjejer som tidigare sjungit i Stora
Skedvis ungdomskör och som ansåg sig "för gamla" för ungdomskören. Kören har ett tjugotal medlemmar och Ceciliakören har fått sitt namn efter kyrkomusikens skyddshelgon som hette Cecilia. Trots detta har kören en mycket blandad repertoar och sjunger allt från ABBA till psalmer. Vi har under åren ordnat musikcaféer med olika teman, framfört julsånger på julmarknader och även sjungit tillsammans med andra körer i kommunen på julkonserter och i andra samarbeten som Förklädd Gud mm. Kören deltog också på Damkörsfestivalen i Uppsala 2016. Sedan 2002 är Helena Nilsson dirigent efter att själv varit med och sjungit i kören sedan 1995. Helena har gått på musikhögskolan i Piteå och är sångpedagog och utbildad grundskole- och gymnasielärare i musik. Idag jobbar hon på Ornäs skola utanför Borlänge med klassundervisning i musik i årskurs 4-9.
Damkören Korallerna
Korallerna är en ung, framgångsrik damkör och ett välkänt inslag i Lunds sång- och musikliv. Kören leds av Linda Alexandersson och grundades 1978 av Eva Svanholm Bohlin. Repertoaren är blandad: klassisk och modern, profan och sakral – allt från Mozart till Kostiainen. Kören hörs ofta i Lunds domkyrka, men också i många andra sammanhang. Kören har gjort flera skivinspelningar som finns att lyssna på Spotify samt på körens hemsida.
Korallerna har vidare en lång internationell tävlingstradition. I maj 2018 deltog kören i Helsingborgs körtävling i Interkulturs regi och vann klassen kammarkör för lika röster. Kören belönades med en guldmedalj i klassen för lika röster i Interkulturs tävling ”Canta en Primavera 2017- Festival Coral Internacional” i Malaga, i april 2017. Kören fick även en guldmedalj samt tävlingens högsta poäng i den sakrala kategorin. År 2014 sjöng kören hem ett guld i klassen för kvinnlig kammarkör och ett silver i den sakrala kategorin i World Choir Games i Riga.
Damkören vid Musikhögskolan i Malmö
Damkören vid Musikhögskolan i Malmö startades hösten 2011 av Lena Ekman Frisk, universitetslektor i körsång och körledning. Kören består av ett trettiotal sångare: en färgstark blandning av alltifrån unga sångstudenter till erfarna körsångare med bakgrund ifrån många av regionens körer. Repertoaren är blandad med tyngdpunkt på klassisk musik för damkör a cappella – allt från folkmusik till sakralt, allt från flera sekler gammal till nyskriven musik. Damkören medverkar vid konserter i Musikhögskolans regi men genomför också egna projekt i samarbete med andra.
Kören Da Capo
Kören Da Capo från Linköping grundades 1986 av Gunilla Frödèn och har som ambition att alltid eftersträva hög musikalisk kvalitet. Repertoaren sträcker sig över många genrer och innehåller allt från klassiskt till visa, pop och jazz.
Kören sjunger ofta egna arrangemang, specialskrivna för just Da Capo, samt arbetar med koreografi och sceniska uttryck som förstärker upplevelsen för åskådaren. Den genuina sångglädje som genomsyrar kören är en stor anledning till den nära publikkontakt som har blivit Da Capos kännetecken.
Kören Svea
Kören Svea är från början en sammanslagning av Juridiska föreningen vid Stockholms universitets kör ”Svea Hovröst” och Socialhögskolans kör ”Empaton”.
Eftersom Sara Brandell var körledare för båda körerna bestämdes att de skulle repetera och hålla konserter tillsammans. Empaton hade bättre finansiering genom Socialhögskolans studentkör medan Svea Hovröst hade fler i mansstämmorna. På så sätt var sammanslagningen framgångsrik för båda körerna.
Kören som då var blandad kör med SATB sjöng på årliga traditioner som Juridiska föreningens recentiorsfest, baler och ”Skattefesten”. Likaså framfördes alltid luciatåg utanför aulan på Sveaplan, samt framträdanden vid examenshögtider för nyblivna socionomer i aulan på Sveaplan.
När kårobligatoriet avskaffades fick kören svårare att få finansiering av studentföreningarna. Då beslutades att kören skulle bli en fristående kör och klippa bandet med Juridiska föreningen och med Socialhögskolans studentkår. Vid denna tid bestod kören bara av damstämmor.
2009 flyttade så repetitionerna till Bergshamra kyrka och kören finansierades genom deltagaravgifter och studieförbund. Detta var året då damkören Svea i dess nuvarande form grundades.
Ladies Only
Ladies Only från Oskarshamn har funnits sedan 1998 och har genom åren varit runt 20 medlemmar. Vi är en fristående kör som gillar att sjunga det mesta. Vi har haft konserter med 60-talspop, visor, schlager och musikal, kvinnokampssånger mm. Vi sjunger mest profant men ibland även något sakralt.
Vi har ambitionen att lära in texter och stämmor utantill och har inga pärmar på våra framträdanden. Vi vill roa vår publik med sångarglädje, glimten i ögat, röda naglar och dramatisering.
Våra dirigenter har växlat genom åren. Sedan i höstas är det 21-åriga Felicia Glimmergård som leder kören med den äran. Hon studerar till kyrkomusiker på Oskarshamns folkhögskola och är styrelseledamot i Sveriges Kyrkosångsförbund.
LiHtösen
LiHtösen är LiUs äldsta akademiska damkör med en bred repertoar. Vi sjunger allt från klassisk damkörsmusik till pop, rock och filmmusik. Du känner igen oss på den karakteristiska färgen rosa som har varit kärnan i vår uniform sedan starten. LiHtösen drar publik till jul- och vårkonsert varje år och uppträder gärna på sittningar för studentföreningar. En av årets höjdpunkter är lucia, där vi går luciatåg på såväl företag som på campus.
Linköpings damkör
Kören grundades av dirigent Hans Lundgren under hösten 2015 och består idag av 25 erfarna korister som repeterar tre timmar var fjärde vecka. Körens grundidé är att sjunga klassisk och nutida damkörsmusik. Kören har under åren samarbetat med bland andra Östgötamusiken, Östergötlands musikdagar, pianist Mats Jansson och Beata Söderberg Quin. Flera verk av Hans Lundgren har uruppförts, och konserter har genomförts i de flesta av Östergötlands städer, samt i Karlstad.
Schola Cantorums Kvindekor København
Schola Cantorums Kvindekor bildades 2015 av dirigent Sigrid Damsager. Körens ungefär 20 medlemmar sjunger klassisk musik med vikt på gemensam klang, starkt uttryck och musikalisk närvaro. Kören har uppträtt bl.a. på Nordisk körledarkonferens 2015 i Malmö, Maribo Domkyrkas 600 års jubileum, bröllopp på Hotell d’Angleterre och med bl.a. Storstrøms Kammerensemble, Sankt Annæ Pigekor, damkören Voices från Schweiz och Schola Cantorums Mandskor.
Sigrid Damsager har utbildats i klassisk kördirigering på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg och vid Kungl. Musikhögskolan, Stockholm. När hon inte jobbar med sina vuxenkörer i Schola Cantorum, har hon ansvaret för körskolan i Frederiksberg Sogn inom danska folkekirken, där 90 barn går i hennes barn- och ungdomskörer.
Smålands nation damkör Linnea
Smålands nation damkör Linnea medverkar även på festivalen och är en damkör från Uppsala.
Tant Gredelin är Den akademiska damkören Linneas gamlingförening och medverkar som en mindre egen kör på festivalen.